Descopera cum sa scapi de praful din casa: metode eficiente

Stiai ca expunerea constanta la praf poate cauza afectiuni pulmonare ce iti vor influenta in mod negativ calitatea vietii? Un studiu publicat de catre IOSH (Institute of Occupational safety and Health) arata ca muncitorii in domeniul constructiilor sunt afectati de expunerea la praf, anual inregistrandu-se 13.000 de decese cauzate de cancerul pulmonar si alte boli de plamani. 

Desigur, praful nu este periculos numai pentru persoanele care muncesc in domenii care ii expun in mod constant la acest factor daunator, ci el este in sine un factor de risc pentru toata lumea, mai ales daca nu acorzi suficienta grija curatarii si eliminarii acestuia. 

Persoanele care locuiesc in conditii insalubre sau care nu curata in mod constant spatiul in care isi petrec majoritatea timpului, pot sa fie afectati de praf pe termen lung. Din fericire, exista cateva metode cu adevarat eficiente care te vor ajuta sa scapi de praful din casa inainte ca acesta sa produca neplaceri majore, cum ar fi alergii sau diverse boli.

RECLAME

Locuri din casa predispuse la acumularea prafului

Inainte de a vorbi mai detaliat despre metodele cele mai eficiente ce duc la disparitia prafului din locuinta, este esential sa stii care sunt spatiile in care praful tinde sa se acumuleze deseori si in cantitati mari. Chiar daca faci curatenie in mod regulat in toate incaperile, este nevoie de o atentie deosebita in anumite spatii, astfel incat sa scapi de praful care se formeaza chiar si in cele mai ascunse cotloane.

Te-ai gandit vreodata sa igienizezi urmatoarele locuri predispuse la acumularea prafului? Daca nu, acum e timpul sa cauti solutii pentru a scapa de praful din:

●       grilajele de ventilatie

●     zona electrocasnicelor (ex. sub frigider, in spatele aragazului, sub masina de spalat)

●       zona mobilierului si a covoarelor (sub covoare, sub dulapuri)

●       interiorul candelabrelor si a corpurilor de iluminat

●       spatii inguste intre corpurile de mobila

Pe cat posibil, ar trebui sa eviti formarea prafului in aceste zone, iar cea mai buna metoda in acest sens este sa nu existe spatiile descrise mai sus in locuinta, doar ca acest lucru nu este intotdeauna posibil. Spre exemplu, nu poti sa nu detii electrocasnice, asa ca formarea prafului sub frigider este inevitabila si singurul lucru pe care il poti face e sa acorzi atentie curateniei in astfel de zone. 

Totusi, in ceea ce priveste spatiile inguste ce se formeaza intre corpurile de mobila, ele pot sa fie evitate daca optezi pentru corpuri unitare sau daca eviti imbinarea a doua piese de mobilier ce nu se unesc perfect. De asemenea, covoarele mari sunt mult mai dificil de manevrat, ceea ce face ca praful sa se adune uneori chiar luni in sir sub material, deci o optiune mai usoara si, de asemenea, mai sanatoasa, ar fi decorarea incaperilor cu covoare care acopera o suprafata cat mai mica si pe care le poti ridica la fiecare aspirare.

Obiecte din locuinta care atrag acumularea prafului

Asa cum exista anumite spatii in locuinta care sunt mai predispuse la acumularea de praf, tot asa exista si diverse obiecte de mobilier sau chiar si de decor,ce conduc la formarea prafului din cauza materialului sau a formei pe care o au, precum si a imposibilitatii de a fi curatate foarte des.

Iata obiectele carora trebuie sa le acorzi atentie atunci cand vrei sa scapi de praful  din locuinta:

●       carti

●       mochete

●       covoare

●       canapele

●       perdele

●       draperii

●       ventilatoare

●       huse de perne

Praful este prezent pe diferite suprafete, indiferent de textura astfel ca totul se reduce la a descoperi metodele cele mai eficiente pentru o igienizare cat mai profunda. In asa fel incat poti sa impiedici formarea prafului in cantitati mari, dar si favorizarea dezvoltarii de alergii sau de alte afectiuni medicale cauzate de acesta.

Metode utile pentru a reduce praful

Praful se numara printre acei factori nocivi pe care nu ai cum sa ii eviti in totalitate, ci pe care poti doar sa ii diminuezi utilizand anumite metode. Mai ales in locurile predispuse la formarea prafului este important sa folosesti instrumente care sa favorizeze indepartarea cat mai eficienta a acestuia. 

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a preveni acumularea prafului in locuinta, unele foarte simple, dar deosebit de utile, cum ar fi: schimbarea asternuturilor in mod regulat, evitarea dezordinii si a acumularii de obiecte intr-un mod dezorganizat, utilizarea unui purificator de aer, curatenie regulata si achizitionarea de ustensile moderne care fac din curatenie un proces mult mai usor si uneori chiar si mai placut. 

De exemplu, cu ajutorul unor aspiratoare moderne ce beneficiaza de functii multiple, poti sa te bucuri de o locuinta mult mai curata si lipsita de praf, pentru ca acestea sunt construite astfel incat sa poate curata chiar si cele mai dificile spatii.

Foloseste obiecte de curatenie eficiente

Daca te intrebi cum sa scapi de praf, trebuie sa te informezi din surse sigure cu privire la performantele produselor pe care vrei sa lecumperi. Ulterior poti sa investesti in anumite produse de curatenie care pot sa iti faca viata mult mai usoara si care te pot feri de neplacerile ce inevitabil apar atunci cand praful domneste in locuinta ta. 

Aspiratoarele cu functii de igienizare, aparatele de purificare a aerului si utilizarea carpelor din microfibre pentru indepartarea prafului sunt doar cateva obiecte pe care, daca le achizitionezi, te vor ajuta sa vezi schimbarea in casa ta.

Nu aplica solutiile de curatare direct pe suprafete

Curatarea suprafetelor reduce atat praful, cat si bacteriile ce se pot forma in zona, adica factorii externi daunatori pentru sanatatea intregii familii. Pentru ca solutiile de curatare pe care le folosesti sa fie cat mai eficiente, acestea nu se aplica direct pe suprafete ci, in functie de indicatiile de pe ambalaj, se dilueaza in apa sau se aplica pe un material si abia apoi pe mobila, pe pardoseala sau pe sticla ori pe alte suprafete din locuinta. 

Alege un aspirator potrivit

Cu milioane de particule de praf care se formeaza zilnic in orice locuinta, celule si piele moarta, fire de par, bacterii si germeni, aspiratorul are un rol esential in procesul de curatenie. Aspiratorul este un obiect indispensabil in casa, iar alegerea lui depinde de suprafata pe care il folosesti, dar si de functiile pe care doresti sa le aiba. Aspiratoarele moderne beneficiaza de numeroase avantaje care te vor ajuta sa iti mentii locuinta mult mai curata si mai stralucitoare. De asemenea, aparatele de curatenie precum mopul cu aburi sunt variante eficiente pentru a indeparta murdaria si pentru a te bucura de o pardoseala igienizata in profunzime.

Asigura-te ca dulapul este organizat corespunzator

O alta metoda pe care trebuie sa o utilizezi daca vrei sa nu suferi din cauza prafului care se acumuleaza in locuinta este mentinerea dulapului cat mai organizat. Hainele aruncate peste tot sunt un mediu favorabil dezvoltarii prafului si, desigur, pot sa reprezinte un stres pe care nu il constientizezi. O locuinta curata si ordonata iti poate stimula creativitatea si ofera contextul ideal pentru relaxare si odihna.

Schimba saptamanal asternuturile

Asternuturile trebuie schimbate saptamanal, acest obicei fiind unul foarte sanatos care nu numai ca duce la diminuarea cantitatii de praf din incapere, dar te ajuta sa te odihnesti mult mai bine. Asternuturile cu un miros proaspat si cu o textura moale sunt mult mai confortabile si favorizeaza odihna.

Curata la intervale regulate draperiile, perdelele si paturile

Draperiile, perdelele si paturile sunt obiecte din locuinta predispuse la acumularea de praf, datorita tesaturii. Pentru a evita depunerile masive de praf este indicat sa cureti la intervale regulate aceste obiecte si sa le scuturi in afara locuintei cat mai des posibil. Daca ai suficient spatiu poti chiar sa le tii timp de cateva ore zilnic in aerul proaspat de afara, acest obicei fiind benefic inclusiv pentru aerul din casa, care va deveni mult mai placut si curat.

Foloseste un dezumidificator

Stii cum poti sa scapi de praf fara aspirator? Ai nevoie de un dezumidificator eficient cu ajutorul caruia praful din incaperi va fi mult redus. De asemenea, dezumidifcatorul actioneaza pentru prevenirea dezvoltarii mucegaiului pe mobila, draperii, paturi, asternuturi sau in dulapuri, in timp ce mirosurile neplacute nu isi vor face nici ele aparitia.

Alte sfaturi si idei care te pot ajuta

In orice casa sunt spatii in care praful se dezvolta mai mult si care necesita atentie sporita atunci cand faci curatenie. Este important sa ai grija de acele locuri mai stramte care sunt prezente in toate locuintele si, de asemenea, sa folosesti aparate de curatenie si igienizare si de solutii de curatenie de calitate.

Cum sa cureti praful dintre elementii caloriferului

Pentru a scapa de praful care se depune intre elementii caloriferelor trebuie sa folosesti o carpa sau un material pe care sa il asezi sub calorifer, in asa fel incat murdaria sa ajunga pe tesatura, si nu pe pardoseala. Cu un prosop din microfibre trebuie sa cureti cat mai in profunzime caloriferul pentru a scapa in mod eficient de praf si bacterii.

O alta metoda este sa folosesti o solutie de curatare sub forma de spray pe care sa o lasi sa actioneze si abia apoi sa folosesti carpe sau perii pentru curatare in detaliu.

Aspirarea prafului de pe mobila

Cea mai populara metoda de a elimina praful de pe mobilier este folosirea unei solutii de curatare si apoi frecarea cu prosoape moi, pana cand suprafata straluceste. Chiar daca majoritatea persoanelor apeleaza la aceasta tehnica, colturile si zonele mai greu accesibile nu vor fi complet curatate, asa ca un aspirator de mana este indispensabil pentru a te bucura de o mobila cu adevarat curata in locuinta.

Mentine chiar si ustensilele de curatenie curate

Ustensilele de curatenie moderne sunt esentiale pentru a avea o locuinta impecabila, insa performantele lor depind si de modul in care sunt intretinute, nu doar de caracteristicile tehnice. Daca am vorbit despre cum scapi de praf pe suprafetele din incaperi, e important sa abordam si subiectul instrumentelor pe care le folosesti. Sacul de la aspirator strange majoritatea prafului din casa, iar golirea lui dupa fiecare aspirare este esentiala. 

Pentru a evita raspandirea continutului din nou in locuinta, efectueaza curatarea sacului de aspirator numai afara. De asemenea, lavetele trebuie in permanenta dezinfectate si spalate, dupa fiecare utilizare. Pentru a nu fi nevoit sa faci acest lucru poti sa folosesti servetele din hartie sau lavete de unica folosinta pe care le gasesti in comert. 

Capatul de mop are si el o durata de viata limitata si, chiar daca il speli dupa fiecare folosire, este important ca la intervale regulate sa il inlocuiesti cu un capat de mop nou, in asa fel incat sa eviti raspandirea bacteriilor si a microbilor pe suprafete.

Aparitia prafului nu poate fi impiedicata in totalitate in locuinta, deoarece fiecare miscare elibereaza mii de particule de praf in incaperi. Cu toate acestea, utilizand aparatele de curatare si solutiile potrivite vei reusi sa mentii un aer proaspat in casa ta, mai ales daca faci si curatenia de mentenanta la intervale regulate de timp.

Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
RECLAME