Cum scapi de molii? Soluții eficiente împotriva acestor dăunători

Apariția moliilor în propria locuință poate fi îngrijorătoare, din cauza dificultății de a scăpa de aceste insecte. Ele se înmulțesc foarte ușor și pot reprezenta un pericol pentru articolele textile sau pentru produsele alimentare. Află în continuarea acestui articol care sunt cele mai bune soluții pentru eliminarea moliilor, dar și ce poți face pentru a preveni reapariția lor.  

 

Ce tipuri de molii există?

Moliile pot lăsa găuri în hainele tale preferate sau își pot depune larvele în unele alimente, precum cerealele, zahărul și făina. Înainte de a lua măsuri pentru eliminarea lor, trebuie să știi cu ce tip de molie te confrunți. Doar în acest fel vei putea pune în aplicare cea mai bună soluție pentru a le îndepărta.  

RECLAME

 

Există 2 tipuri de molii, după cum urmează:

 

Molii de haine

Poate fi extrem de neplăcut să descoperi în locuința ta molii de haine. Acestea sunt insecte asemănătoare cu fluturii, cu o lungime de 6-7 milimetri. Femelele acestui tip de molie pot depune între 100 și 250 de ouă pe materialele textile. Ouăle trec prin mai multe stadii de dezvoltare, respectiv larvă, nimfă și adult.

 

Pentru a se dezvolta pe materialele textile, larvele au nevoie de o temperatură de aproximativ 20 de grade Celsius. Ele se hrănesc în special cu lâna, mătasea, blana, penele și pielea, datorită faptului că aceste materiale conțin keratina, o proteină pe care moliile o pot digera.

 

Molii de mâncare

Atunci când apar în bucătărie, acestea sunt molii de alimente, care se hrănesc cu făină, cereale, ceai, zahăr sau paste. Ele își lasă larvele în produsele alimentare, femelele putând să depună aproximativ 400 de ouă, care au nevoie de 50 de zile pentru a parcurge toate ciclurile de dezvoltare.

 

Cu o lungime între 6 și 9 milimetri, este ușor pentru aceste molii alimentare să treacă neobservate. Imediat ce le observi, trebuie să iei urgent măsuri pentru eliminarea lor. 

 

Cum scapi de moliile de haine?

Cum scăpăm de molii este o întrebare care cu siguranță ne frământă, odată ce observăm găurile pe care aceste mici insecte le lasă în hainele  noastre. Din fericire, există atât soluții naturale, pe care le poți prepara cu ușurință, cât și produse concepute special pentru eliminarea acestor dăunători. 

 

Cum să faci curățenie generală pentru a scăpa de molii?

Imediat ce descoperi că în locuința ta se află molii, trebuie să arunci alimentele contaminate. Se curăță foarte bine dulapurile în care ele și-au depus ouăle, prin folosirea unor produse de curățare sau a unor soluții naturale.

 

În cazul hainelor afectate de molii, acestea se curăță acasă sau se duc la o curățătorie, pentru a te asigura că larvele sunt distruse în totalitate. Hainele vechi, precum puloverele, hainele de blană, dar și covoarele, favorizează înmulțirea moliilor, motiv pentru care este recomandată eliminarea lor.

 

Evită naftalina pentru molii

Dacă te întrebi la ce folosește naftalina, cu siguranță aceasta nu reprezintă o bună alegere în cazul combaterii moliilor. Deși era utilizată în trecut pentru a elimina moliile, ea nu deține vreun efect insecticid. Astfel, este recomandat să nu o folosești împotriva acestor insecte în dulapurile tale, mai ales că există alte soluții eficiente de depozitare a hainelor la care poți apela în deplină siguranță. Naftalina este un produs toxic, expunerea la această substanță producând grețuri, dureri de cap, cataractă și transpirații, ea putând, de asemenea, să afecteze ficatul și rinichii.

 

O modalitate practică de a depozita hainele pe care nu le utilizezi zilnic este reprezentată de folosirea sacilor de vidat. Ei sunt utili pentru păstrarea hainelor curate, departe de molii, mucegai și praf, dar și pentru micșorarea volumului acestora, fiind o alegere ideală pentru a câștiga spațiu în dulap.

 

Aparat cu impulsuri electromagnetice

Utilizarea unui aparat cu impulsuri electromagnetice reprezintă un alt mod eficient de a scăpa de molii, precum și de alte insecte și de rozătoare. Un astfel de aparat funcționează fără substanțe toxice, prin emiterea impulsurilor electromagnetice, care interacționează cu sistemul nervos și auditiv al dăunătoarelor și le ține la distanță.

 

Trebuie doar să adaugi aparatul în priză, pentru a combate insectele din locuința ta. Datorită faptului că un astfel de dispozitiv este silențios, utilizarea acestuia nu îți va produce niciun disconfort.

 

Soluții anti molii

Sprayurile și soluțiile anti molii sunt preferate de unele persoane care doresc eliminarea acestor insecte. Unele dintre aceste produse se aplică direct pe molii, prin pulverizare de la distanță, în timp ce altele pot fi folosite în imediata apropiere a alimentelor, datorită compoziției lor blânde, pe bază de ingrediente de origine vegetală. Alte sprayuri se pot aplica direct pe hainele contaminate cu molii, fără să lase pete. Prin urmare, un spray molii poate fi un răspuns la întrebarea „cum scap de molii?”.

 

Dezinsecție (Deratizare)

În cazul în care nu ai găsit încă o soluție eficientă împotriva moliilor, poți opta pentru dezinsecție. Această măsură de a combate insectele și acarienii este recomandată și în cazul moliilor. Pentru realizarea dezinsecției se folosesc produse biocide, care conțin substanțe active ce distrug organismele dăunătoare. Toxicitatea produselor utilizate este de nivel III și IV, iar dacă sunt folosite corespunzător, ele nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate.

 

Capcane pentru molii

Dacă nu vrei să folosești un insecticid molii și nici să apelezi la dezinsecție, poți opta pentru capcane molii. Este adevărat că acestea nu îți pot fi de prea mare ajutor atunci când vrei să scapi de ouă de molii, dar sunt eficiente în combaterea insectelor adulte. Capcanele sunt concepute pe bază de feromoni, care atrag moliile. Insectele se vor lipi de banda adezivă a capcanei, făcând posibilă prevenirea unei infestări cu molii.

 

Metode naturale de a scăpa de molii

Îți poate fi de ajutor să îți prepari o capcană din ingrediente naturale, adăugând puțin din mâncarea pe care moliile o preferă pe o hârtie adezivă. Aceasta se pune în locurile în care se află moliile, care vor fi atrase de mâncare și se vor lipi de hârtia adezivă. O altă capcană pe care o poți prepara cu ușurință poate fi pregătită din apă, acid boric și mălai, care se amestecă, pentru a se obține o pastă. Ea se depozitează în apropiere locurile infestate cu molii.

 

În cazul în care îți dorești un produs anti molii natural, poți folosi un săculeț cu lavandă, recomandat pentru a ține moliile departe de hainele tale. Alte ingrediente naturale pe care le poți folosi pentru a scăpa de molii sunt cuișoarele, uleiul de neem și oțetul.

 

Cum previi apariția moliilor?

Dacă ai aflat în acest articol cum scapi de molii, iată și cum poți să previi reapariția lor. Acestea sunt câteva măsuri pe care le poți lua, pentru a te asigura că insectele nu îți vor mai crea neplăceri:

 

–       Menține casa curată

 

Menținerea casei curate te ajută să previi moliile, ele fiind atrase de praf și de murdărie. Prin urmare, se recomandă să îți aspiri cu regularitate casa, pentru  a îndepărta orice urmă de praf și a ține moliile la distanță.

 

 De asemenea, îți va fi de ajutor să folosești un mop cu abur Nano Plus, care îndepărtează orice urmă de murdărie și îți păstrează casa curată prin puterea de curățare a aburului. Este recomandat să folosești acest steamer atât pentru a curăța podelele, cât și pentru textile și covoare, putând să distrugă 99,9% dintre bacterii și germeni.

 

–       Depozitează corect alimentele și hainele

 

Poți ține departe molia de haine prin depozitarea corectă a hainelor. Menține dulapul curat, uscat și ventilat, asigură-te că hainele murdare nu sunt așezate lângă cele curate, dar și că utilizezi saci de vidat pentru a depozita corespunzător hainele pe care nu le îmbraci des. În cazul alimentelor, depozitează-le în recipiente închise ermetic, în spații uscate, ferite de umezeală.

 

–       Aerisește cu regularitate

 

Atât o molie de haine, cât și una de mâncare, preferă locurile întunecate, motiv pentru care este recomandat să îți aerisești periodic locuința. Razele directe ale soarelui, dar și temperaturile scăzute, vor ține moliile la distantă.

 

–       Scapă de hainele vechi

 

Deși poți avea haine vechi de care îți este greu să te desparți, acestea sunt o atracție pentru molii. Prin urmare, este bine să îți inspectezi garderoba și să elimini hainele care sunt vechi și pe care nu le mai folosești. Astfel, poți preveni apariția moliilor. La fel poți proceda și în cazul covoarelor și al păturilor vechi.

 

–        Îngrijește corespunzător hainele

 

O altă modalitate de a preveni moliile constă în îngrijirea corespunzătoare a hainelor. Pentru aceasta le poți peria, astfel încât să îndepărtezi scamele. Hainele curate, periate, depozitate în spatii uscate și aerisite, vor fi ferite de molii.  

 

Apariția moliilor creează neplăceri, fie că acestea sunt prezente în bucătărie, fie că se află în dulapul de haine. Ele pot fi eliminate însă atât prin folosirea unui aparat cu ultrasunete, cât și prin curățarea locuinței. Prin urmare, soluțiile de curățare, un spray molii, aparatul de curățare cu aburi și mopul cu aburi îți vin  în ajutor, pentru a-ți menține casa curată, lipsită de molii și alte insecte dăunătoare.

Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
RECLAME