Cum să scapi de șobolani? Soluții eficiente împotriva acestor rozătoare

Șobolanii sunt printre cei mai de temut dăunători cu care te poți confrunta, din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătatea ta, dar și a pagubelor pe care le pot produce într-o gospodărie. Dincolo de faptul că ei rod tot ce găsesc în cale, aceștia sunt și purtători de boli, care îți pot pune în primejdie sănătatea. Află în continuarea acestui articol care sunt cele mai eficiente soluții pentru a scăpa de șobolani sau pentru a preveni apariția acestora.  

 

Ce trebuie să știi despre șoareci și șobolani

Șoarecii și șobolanii sunt rozătoare omnivore, care se hrănesc cu plante și cu animale. Dacă șoarecii preferă cerealele, peștele, fructele, legumele și semințele, șobolanii se hrănesc cu fructe, cereale, nuci și carne, precum și cu animale moarte. Este important să știi cu ce se hrănesc șobolanii, pentru a afla care pot fi sursele de hrană care îi atrag în gospodăria ta.

RECLAME

 

Pentru a se înmulți ei își construiesc cuiburi în locuri uscate și ascunse, precum în pereți, tavane sau podele. Preferă, de asemenea, să își facă cuib în spatele obiectelor de mobilier, în țarcurile animalelor sau în locurile amenajate pentru depozitarea gunoiului. Șoarecii și șobolanii își mai pot săpa vizuini în pământ sau la temelia caselor.

 

 

Dacă te întrebi cât trăiește un șobolan, află că acesta poate trăi 1-2 ani, în funcție de mediul în care se află. Femela șobolan poate avea până la 10 pui la o naștere și poate naște de 2-7 ori pe an, riscul de infestare rapidă în cazul acestor rozătoare fiind ridicat.

 

Ce pagube pot provoca șoarecii/șobolanii?

Ai aflat ce le place șobolanilor în materie de hrană, dar acum este important să știi și care sunt pagubele pe care ei le pot produce. Printre aceste pagube se află următoarele:

 

·         Contaminarea alimentelor

 

Este prioritar să știi cum scapi de șobolani, din cauza impactului negativ pe care aceștia îl au asupra alimentelor. Ei contaminează alimentele cu bacterii și agenți patogeni care pot produce serioase probleme de sănătate. Tocmai de aceea ei reprezintă un pericol pentru industria alimentară, putând să infecteze un întreg lot de alimente, cât și aparatura utilizată în procesul de producție.

 

·         Deteriorarea locuinței

 

Din cauza faptului că șobolanii își fac cuiburi în locuri ascunse, ei găuresc tavanele, panourile termoizolante, podelele și izolațiile fonice ale locuințelor. Ei rod materialele pe care le întâlnesc în încercarea de a găsi locul ideal pentru a-și construi un cuib.

 

·         Distrugerea echipamentelor electrice

 

Alături de distrugerile asupra mobilierului și a izolației unei locuinței, șobolanii pot deteriora cablurile și echipamentele electrice. Uneori ei se pot cuibări în interiorul echipamentelor, producând pagube ale componentelor acestora.

 

·         Distrugerea culturilor agricole

 

Șobolanii au nevoie de o cantitate ridicată de hrană, motiv pentru care ei se pot hrăni cu legume și fructe, distrugând astfel culturile agricole. Pe durata iernii șobolanii, precum cel negru, pot roade coaja copacilor, ducând la uscarea acestora.

 

·         Răspândirea bolilor

 

Șobolanii pot transmite boli, precum leptospiroza sau boala Weil, pricinuită de bacteria Leptospira interrogans. Aceasta se manifestă prin febră, afectarea funcțiilor renale, anorexie, greață și vărsături, stare de slăbiciune, conjunctivită și dureri musculare. De asemenea, ei pot răspândi salmoneloza, cauzată de bacteria Salmonella enteritidis. Boala se manifestă prin febră, diaree și vărsături.

 

Cum îți dai seama că ai șoareci în casă?

Șoarecii își fac simțită prezența prin mai multe indicii, după cum urmează:

 

–       Obiecte roase

 

Pentru a-și menține o lungime adecvată a dinților aflați într-o continuă creștere, șobolanii rod suprafețele dure, precum lemnul, plasticul sau cablurile. Dacă vezi în locuința ta obiecte roase, acestea pot fi indiciu al prezenței rozătoarelor.

 

–       Miros

 

Șobolanii obișnuiesc să lase în urma lor picături de urină pentru a-și marca traseul parcurs. Având un miros puternic de amoniac, urina șobolanilor este un alt semn care îi poate da de gol.

 

–       Excremente

 

Este ușor să găsești excremente șobolani, deoarece ei le lasă peste tot unde merg. În funcție de dimensiunea și numărul acestora, îți poți da seama atât dacă ai șoareci sau șobolani, cât și dacă este o singură rozătoare sau te confrunți cu o infestare a locuinței sau gospodăriei. 

 

–       Urme

 

De cele mai multe ori rozătoarele parcurg același traseu pentru a-și căuta hrana, motiv pentru care este posibil să lase urme care sunt mai ușor de recunoscut în zonele cu praf și noroi.

 

–       Zgomote

 

În cazul rozătoarelor care și-au făcut cuib sub podea sau în tavan, zgomotele acestora nu vor trece neobservate. Este bine să faci o inspecție a casei dacă auzi zgomote a căror proveniență nu o poți explica.

 

Cum scapi de șobolanii din casă?

Acordarea unei atenții deosebite curățeniei este unul dintre cele mai bune răspunsuri la întrebarea „cum scăpăm de șobolani?”. Aceste rozătoare s-au adaptat foarte bine traiului în mediul uman, iar pentru a scăpa de ele, este necesar să arunci de fiecare dată resturile menajere și resturile alimentare.

 

Totodată, tomberoanele trebuie să fie mereu acoperite cu un capac, pentru a împiedica pătrunderea rozătoarelor. În cazul în care depozitezi materiale pe care ele le pot roade, precum scândurile din lemn, se recomandă să o faci la cel puțin 30 de centimetri deasupra solului.

 

Aparate cu unde electromagnetice

O soluție eficientă pentru a scăpa de rozătoare este utilizarea unor aparate cu unde electromagnetice. Acestea funcționează în deplină siguranță, fără substanțe toxice și insecticide. Aparatul emite unde electromagnetice, prin care ține rozătoarele la distanță, fără să le omoare. El este sigur în preajma copiilor și a animalelor de companie, putând fi utilizat atât în interior, cât și în exterior.

 

Capcane șobolani – Tipuri și recomandări

O altă modalitate de a elimina rozătoarele constă în folosirea unor capcane șobolani, însă sunt de evitat cele care implică utilizarea substanțelor otrăvitoare. Există mai multe tipuri de capcane, respectiv:

 

–       capcană șobolani cu lipici, care prinde rozătoarele cu ajutorul unui adeziv;

–       capcană șoareci cu clești, care se închide imediat ce rozătoarea a pătruns în interiorul ei;

–       capcană electrică, care omoară rozătoarele prin electrocutare.

 

Dacă optezi pentru capcane șoareci, trebuie să elimini cadavrele acestora la timp pentru că în caz contrar restul rozătoarelor din grup se vor simți amenințate și se vor feri de ea.

 

Metode naturale pentru îndepărtarea șobolanilor

Alte metode de prins șobolanii presupun utilizarea unor ingrediente naturale pe care le ai la îndemână în bucătărie, precum menta și usturoiul. Acestea au mirosuri care alungă șoarecii. Prin urmare, poți adăuga ulei esențial de mentă pe dischete demachiante pe care să le împrăștii în locuință.

 

De asemenea, poți prepara o soluție din usturoi tocat și apă, pe care să o pulverizezi în locurile unde se află rozătoarele Alte ingrediente pe care le poți folosi sunt ceapa și uleiul de cuișoare.

 

Soluții speciale pentru îndepărtarea rozătoarelor

Dacă vrei să folosești o otravă șobolani puternică, aceasta este disponibilă sub formă de soluții, care se pun în locurile în care pătrund rozătoarele. Naftalina pentru șobolani este o substanță care se poate folosi împotriva acestor rozătoare. Chiar dacă găsești cea mai bună otravă șobolani, aceasta trebuie utilizată cu atenție, deoarece este deosebit de toxică pentru copii și pentru animalele de companie.

 

Firme specializate 

Poți apela la firme specializate pentru a scăpa de șobolani, care vor lua toate măsurile necesare pentru a împiedica înmulțirea rozătoarelor și eliminarea acestora. Dezinsecția se realizează atât în interior, cât și în exterior și pune accent mai ales pe eliminarea cuiburilor de șoareci și șobolani.

 

Cum faci curățenie pentru a scăpa de șobolanii din casă?

Șobolanii sunt atrași de sursele de mâncare, motiv pentru care este recomandată eliminarea periodică a resturilor menajere și a celor alimentare din casă. De asemenea, gunoiul se păstrează mereu acoperit. În cazul în care identifici prezența lor, este important să cureți foarte bine zonele unde ar putea să își facă cuib și să elimini orice posibilă sursă de hrană.

 

Utilizează un aparat de curățat cu aburi care va îndepărta în totalitate germenii și bacteriile și te poate proteja de agenții patogeni ce sunt transmiși de rozătoare.

 

Cum scapi de șobolanii sau șoarecii din curte?

Șobolanii creează neplăceri indiferent dacă sunt prezenți în casă sau în gradină. Iată cum să scapi de rozătoarele din curte:

 

–       Menține gradina curată

 

Șobolanii nu iubesc ordinea, motiv pentru care o gradină ordonată îi va ține la distanță. Acordă atenție modului în care depozitezi lemnele și alte obiecte din gradină și asigură-re că aceștia nu își pot face cuib în vreun loc ascuns.

 

–       Adoptă o pisică

 

Pisica este recunoscută ca fiind un inamic de temut al rozătoarelor. Asigură-te însă că nu folosești otravă de șobolani, care va fi ucigătoare pentru ea.

 

–       Aricii îți pot fi de ajutor

 

Deși pisicile sunt recunoscute ca fiind vânători iscusiți ai șoarecilor, aricii vânează rozătoarele mai bine decât acestea. Astfel, dacă ai un arici în curte, nu îl alunga, ci ai grijă de el pentru că se poate dovedi a fi folositor.

 

–       Acoperă viziunile rozătoarelor

 

Fie că ai văzut în curtea ta un șobolan mare sau un pui de șobolan, este bine să identifici vizuina acestuia și să o acoperi. Astfel, poți preveni o infestare cu rozătoare, dată fiind rapiditatea cu care ele se înmulțesc.

 

Prevenirea unei infestări cu rozătoare

Prevenirea unei infestări cu rozătoare se poate face prin câteva măsuri simple, după cum urmează:

 

–       Elimină orice sursă de hrană

 

Fiind în permanență în căutare de hrană, șobolanii pot fi atrași de casa ta, dacă au un acces ușor la surse la mâncare. Elimină orice sursă de hrană, depozitează corespunzător alimentele și cerealele pe care le ai în gospodărie și acoperă gunoiul.

 

–       Curățenia este esențială

 

Păstrează curățenia în casă, dar și în curte, pentru a ține rozătoarele la distanță.

 

–       Sigilează orice orificiu de pătrundere al rozătoarelor

 

Nu le permite pătrunderea în locuința ta, astfel încât este bine să sigilezi orice orificiu pe care l-ar putea utiliza ca să își facă cuib.

 

Toate aceste măsuri te vor ajuta să scapi de rozătoare și să previi apariția acestora în casa și în curtea ta. Alege așadar soluția potrivită și bucură-te de o casă și o grădină curată, ferită de rozătoare și de bolile pe care acestea le transmit.

Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
RECLAME