Artrita este o afecțiune acută sau cronică care implică inflamația și deteriorarea articulațiilor. Artrita poate afecta și articulațiile picioarelor, provocând durere și rigiditate. În timp, poate duce la distrugerea cartilajului care protejează articulațiile și la deteriorarea oaselor, afectând astfel calitatea vieții. Dacă suferi de artrită la picior, descoperă din articolul de mai jos câteva recomandări utile despre cum poți să-ți menții mobilitatea.
Exerciții de întindere și întărire a mușchilor din jurul articulațiilor
Un mod simplu de a gestiona durerea și a-ți crește mobilitatea dacă suferi de artrită este prin includerea unor exerciții fizice:
- Stai pe un scaun, ridică degetul mare de la picior și menține-l ridicat câteva secunde. Relaxează mușchii apoi repetă exercițiul;
- Depărtează degetele picioarele cât mai mult posibil, apoi relaxează-le și repetă mișcarea;
- Stai cu fața la perete și cu picioarele pe podea. Pune-ți mâinile pe perete pentru suport și apoi împinge încet corpul înainte, spre perete, menținând picioarele drepte și călcâiele lipite de podea. Menține poziția timp de 15-30 de secunde, apoi relaxează și repetă.
De reținut că artroza glezna și artrita gleznei sunt două afecțiuni diferite, chiar dacă ambele afectează articulația gleznei și au simptome asemănătoare. Pentru diagnostic și tratament precis, consultă un medic specialist.
Sporturi cu impact redus
Pe lângă exercițiile fizice specifice, pacienții cu artrită pot practica anumite sporturi cu impact redus pentru a-și îmbunătăți mobilitatea. Aceste sporturi nu pun prea multă presiune pe articulații și au numeroase beneficii pentru sănătate:
- Mersul pe jos – este o activitate ușoară care ajută la menținerea mobilității articulațiilor fără a le suprasolicita;
- Pedalatul pe bicicletă – fie că preferi o bicicletă obișnuită sau staționară, pedalatul este un sport excelent care nu pune presiune mare pe articulații;
- Înotul – apa reduce impactul asupra articulațiilor, iar înotul ajută la întărirea mușchilor și îmbunătățirea flexibilității.
- Yoga – este un sport ușor, recomandat datorită beneficiilor sale pentru flexibilitate, întărirea mușchilor și reducerea stresului.
Exercițiile fizice sunt recomandate timp de aproximativ 150 de minute (2 ore jumătate) pe săptămână. Este indicat să crești treptat durata și intensitatea exercițiilor.
Sportul este recomandat pentru pacienții cu artrita piciorului deoarece aceștia sunt mai predispuși la anumite leziuni ale membrului inferior. Dacă ai simptome de entorsa la glezna, consultă un ortoped pentru un diagnostic corect și pentru un plan de tratament adecvat.
Dispozitive ortopedice
Aceste dispozitive pot ajuta semnificativ la îmbunătățirea mobilității pentru pacienții cu artrită. Talonetele și ortezele personalizate sunt concepute special pentru a redistribui greutatea pe picioare. Acest lucru ajută la diminuarea durerii și la îmbunătățirea confortului pacientului.
Branturile ortopedice pot fi plasate în încălțăminte pentru a oferi un suport suplimentar și a amortiza impactul în timpul mersului. Acest lucru previne agravarea durerii și a inflamației.
Nu în ultimul rând, ortezele pot stabiliza și reduce stresul asupra articulațiilor piciorului.