Vizitele la dentist trebuie să înceapă încă de la o vârstă fragedă, chiar dacă pentru mulți copii primele experiențe pot fi înfricoșătoare. Mediul necunoscut, sunetele neobișnuite ale echipamentelor și anticiparea unei posibile dureri sau disconfort pot face ca cel mic să fie foarte reticent în a merge la stomatolog.
Pe de altă parte, pentru a asigura sănătatea orală a copilului, este esențial să îl duci încă de mic la un medic pedodont și să programezi controale regulate la stomatolog. Explicându-i în detaliu pașii care urmează, copilul va începe să se simtă mai confortabil și va reuși să depășească rapid această teamă.
Sfaturi utile pentru a gestiona frica de dentist la copii
Vizitele la dentist de la vârstă fragedă sunt importante pentru prevenție, dar și pentru tratarea unor probleme serioase, cum ar fi alveolita. Cu cât mergeți la dentist de la o vârstă mai fragedă, cu atât cel mic se va familiariza mai repede cu mediul și îl va percepe ca fiind mai puțin intimidant pe măsură ce crește.
De asemenea, pentru a-l ajuta să se obișnuiască, puteți începe cu o vizită la cabinet, unde se poate întâlni cu echipa de medici și se poate familiariza cu locația. Medicul stomatolog va ști cu siguranță cum să abordeze copilul și să-l ajute să depășească frica de necunoscut.
Folosește un limbaj pozitiv
Experiența mersului la dentist trebuie să fie încurajată prin limbaj pozitiv. Prin urmare, pentru a-i oferi celui mic o percepție pozitivă despre dentist, evită să folosești cuvinte precum „durere” sau „ac”. De exemplu, poți să îi explici copilului că medicul este un prieten care va avea grijă de dințișori cu ajutorul magiei. Scaunul de dentist are puteri magice și va face întreaga experiență una foarte plăcută, în timp ce aparatul de curățare va mângâia gingiile.
Luați jucăriile preferate cu voi
Pentru a-i crea celui mic un mediu cât mai prietenos la dentist, îl poți lăsa să ia cu el jucăriile preferate. Aceste jucării familiare îl vor ajuta să se simtă în siguranță și să își găsească alinare în obiectele care îi plac cel mai mult. Discutați cu medicul stomatolog înainte și stabiliți câte jucării poate aduce și în ce circumstanțe.
Mențineți-vă calmul și aveți o atitudine care oferă suport
Chiar dacă primele vizite la dentist pot fi pline de emoții și plânsete, nu trebuie să vă descurajați. Această atitudine se va schimba în timp, pe măsură ce copilul se obișnuiește cu mediul. De asemenea, se poate întâmpla ca la unele programări, din cauza emoțiilor puternice, să nu puteți face tratamentul planificat. În aceste situații, este esențial să rămâi calm, să îi oferi sprijin copilului și să-i insufli încrederea că va reuși să depășească frica.
Oferiți recompense pentru comportamentul curajos
Copiii reacționează foarte bine la recompense. Prin urmare, puteți stabili dinainte anumite recompense care să îi încurajeze comportamentul curajos și cooperant. De asemenea, laudele îl vor ajuta să își consolideze încrederea în sine și să fie dornic să repete experiența și în viitor.
În concluzie, teama de dentist este firească pentru mic, dar este în același timp și gestionabilă. Menținerea calmului, familiarizarea cu cabinetul, dar și recompensele și laudele îl vor ajuta pe cel mic să se simtă confortabil la dentist.