Durerea de genunchi este o problemă comună, cu cauze variate, care poate afecta persoane de toate vârstele, asociată în general cu o limitare a capacității de mișcare și implicit de desfășurare a activității zilnice comune. În funcție de cauze, există mai multe remedii care pot ajuta la gestionarea eficientă a durerilor. În plus, controlul anumitor factori, precum a greutății corporale sau a nivelului de activitate fizică, influențează semnificativ nivelul durerii. Următoarele recomandări te pot ajuta să reduci durerea de genunchi, pentru a putea fi activ pe parcursul zilei.
Menține o greutate corporală optimă
Greutatea corporală joacă un rol important în gestionarea durerii de genunchi. Supraponderabilitatea și obezitatea exercită o presiune suplimentară asupra articulației genunchiului, ceea ce poate agrava durerea și accelera procesul de degenerare. Pierderea în greutate, în mod obligatoriu printr-o dietă echilibrată și un regim de exerciții fizice adaptat propriei condiții fizice, poate reduce durerea și poate îmbunătăți funcționalitatea genunchiului.
Renunță la activitățile solicitante
Este important să identifici activitățile care agravează durerea și să încerci pe cât posibil să eviți activitățile în cauză sau să le limitezi pe cât posibil. Dacă trebuie să efectuezi activități solicitante pentru genunchi, încearcă să le alternezi cu perioade de odihnă. De exemplu, după o perioadă de mers sau stat în picioare, ia o pauză pentru a te așeza și a-ți ridica picioarele.
Aplicarea de gheață sau căldură
Gradul de durere genunchi poate fi, de asemenea, redus prin creșterea sau reducerea bruscă a temperaturii în zonă, utilizând sticle cu apă caldă sau pachete cu gheață pe zona afectată. Este important să eviți aplicarea căldurii imediat după o accidentare acută, deoarece aceasta poate agrava inflamația.
Apelează la medicamente și suplimente recomandate de către medic
Medicamentele analgezice, precum ibuprofenul sau paracetamolul, pot fi utilizate pentru a controla durerea și inflamația. Ibuprofenul este antiinflamator, deci poate fi mai eficient în cazurile de inflamație acută. Se pot utiliza, de asemenea creme sau geluri topice antiinflamatoare, care vor fi aplicate direct pe genunchi, pentru a ameliora durerea. În privința suplimentelor, există dovezi limitate potrivit cărora glucozamina și condroitina pot reduce durerea de genunchi, însă doar la anumiți pacienți. Indiferent de tipul medicamentului, se recomandă administrarea sa doar după consultarea medicului, la recomandarea acestuia.
Când se impune consultația medicală?
Dacă durerea de genunchi persistă sau se agravează, este recomandat să consulți un medic specialist ortoped, pentru o evaluare detaliată. Poate fi necesară o investigație suplimentară, cum ar fi o radiografie, un RMN sau alte teste imagistice pentru a diagnostica problema. În funcție de cauze, medicul îți poate recomanda tratamente suplimentare, cum ar fi injecții cu cortizon pentru reducerea inflamației, injectii cu acid hialuronic pentru genunchi (pentru lubrifierea articulației) sau, în cazuri severe, intervenția chirurgicală, cum ar fi artroscopia sau înlocuirea genunchiul.